Όλες οι ερωτήσεις που θέλαμε να κάνουμε στον Γιώργο Αραμπατζή, γυμναστή της αντρικής ομάδας και προπονητή στις Ακαδημίες της ομάδας μας για να το γνωρίσουμε καλύτερα και να μάθουμε πως βλέπει αυτός το ποδόσφαιρο.

1.Ποιος είναι ο ρόλος του προπονητή μέσα στην ομάδα εκτός από την αγωνιστική εικόνα;

Ο ρόλος του προπονητή ή του σύγχρονου προπονητή καλύτερα είναι πολυσύνθετος. Ο σύγχρονος προπονητής εκτός από την επιστημονική του κατάρτιση για τη μέγιστη αγωνιστική εικόνα της ομάδας, θα πρέπει να διαθέτει ειδικές γνώσεις και εμπειρία. Γνώσεις ψυχολογίας και παιδαγωγικής ώστε να προετοιμάσει τις φυσικές, νοητικές και ψυχικές ικανότητες των παικτών τόσο για την προπόνηση όσο και για τον αγώνα. Θα πρέπει να είναι ικανός ώστε να δομήσει σωστά ένα ιδανικό σχήμα συνεργατών του, να ανιχνεύει και να αξιοποιεί τα ποδοσφαιρικά ταλέντα, να επιλέγει τους κατάλληλους παίκτες για να σχηματίσει την ομάδα, να προγραμματίζει και να πραγματοποιεί σωστά την προπονητική διαδικασία. Να θέτει προσωπικούς και ομαδικούς στόχους. Φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο στους μεγαλύτερους συλλόγους του κόσμου, βλέπουμε ότι ο προπονητής ασχολείται με θέματα εκτός γηπέδου όπως μεταγραφές, συμβόλαια παικτών, διαχείριση οικονομικών συλλόγου, όπου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως οικονομικός διευθυντής-σύμβουλος-team manager.

2.Πως διαχειρίζεσαι τους νέους παίκτες;

Ένας νέος παίκτης όταν αποφασίσει να παίξει ποδόσφαιρο προτεραιότητα του και κινητήριος δύναμη πρέπει να είναι η αγάπη του για το ποδόσφαιρο. Προσπαθώ να τους δώσω κίνητρα να εξελίξουν τον εαυτό τους με υπομονή και επιμονή εκπαιδεύοντας και βελτιώνοντας τα αγωνιστικά τους καθήκοντα και διαμορφώνοντας τη προσωπικότητα τους.

3.Πες μας έναν κοντινό σου προσωπικό στόχο ως προπονητής και  έναν μακροπρόθεσμο για τους ποδοσφαιριστές σου. 

Ο πρωταρχικός μου στόχος αυτή την στιγμή δεν είναι άλλος από αυτόν που θέσαμε με την έναρξη των υποχρεώσεων. Όλο το αγωνιστικό τμήμα προπονητές-παίκτες-τεχνικός διευθυντής ώστε να αντιμετωπίζουμε το κάθε παιχνίδι με την ίδια σοβαρότητα και να μαζέψουμε όσο το δυνατόν περισσότερους βαθμούς κάνοντας ταμείο στο τέλος για το τι έχουμε καταφέρει. Μακροπρόθεσμος στόχος, οι νεαροί ποδοσφαιριστές να εμπλουτίσουν τον χαρακτήρα τους με ιδανικά και αξίες μέσα από το ποδόσφαιρο διαμορφώνοντας ένα σωστό χαρακτήρα που θα τους ακολουθεί σε όλη τους τη ζωή.

4.Ποιος είναι ο αγαπημένος σου τρόπος παιχνιδιού;

Το ποδόσφαιρο είναι ένα θεαματικό παιχνίδι που μέσα από την ποιότητα του προσφέρει έντονα συναισθήματα τόσο σε αυτόν που το παίζει όσο και σε αυτόν που το παρακολουθεί. Η νίκη είναι σημαντική όχι όμως αυτοσκοπός. Το πιο σπουδαίο είναι να συμμετέχεις σε μια ποιοτική διαδικασία (τρόπος παιχνιδιού) για να κερδίσεις. Τακτικά, αγαπημένος μου τρόπος παιχνιδιού είναι το παιχνίδι κυριαρχίας-κατοχής, το συνδυαστικό παιχνίδι.

5.Στις ομιλίες πριν τον αγώνα, που δίνεις περισσότερη βάση;

Στόχος στην ομιλία πριν τον αγώνα δεν είναι να γεμίσουμε το κεφάλι του ποδοσφαιριστή με πολλές πληροφορίες. Ανακοίνωση τελικής εντεκάδας, δίνουμε κίνητρα στους παίκτες μας, γενικές πληροφορίες παιχνιδιού, αναφορά στις ικανότητες και αδυναμίες της αντίπαλης ομάδας.

6.Πως αντιμετώπιζες τους προπονητές σου όταν εσύ ήσουν παίκτης;

Με σεβασμό και ωριμότητα απέναντι στο πρόσωπο του με σκοπό το συμφέρον της ομάδας.

7.Όταν κάτι πάει στραβά σε μια ομάδα το τίμημα το πληρώνει ο προπονητής. Είναι δίκαιο κατά την γνώμη σου;

Η αλήθεια είναι πως τις περισσότερες φορές τη πληρώνει ο προπονητής, όμως έχει να κάνει και με τη πολιτική του σωματείου, το όραμα και τη φιλοσοφία της ομάδας. Οπότε, οι προπονητές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στην ομάδα που θα επιλέξουν να εργαστούν. Θεωρώ πως είναι συλλογικό το φταίξιμο , ο προπονητής όταν δει ότι κάτι πάει στραβά τις περισσότερες φορές φεύγει μόνος του.

8.Η μετάβαση μέσα σε λίγο καιρό από την Α1 στη Γ’ Εθνική είναι εύκολη;

Η μετάβαση από την Α1 στην Γ’ Εθνική μόνο εύκολη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Αν και λόγω της κατάστασης που επικρατεί προλάβαμε να αγωνιστούμε μόνο σε 3 παιχνίδια , από την πρώτη στιγμή αντιληφθήκαμε τις δυσκολίες και τις απαιτήσεις της κατηγορίας σε σχέση με την Α1.

9.Σαν προπονητής τι είναι το πρώτο πράγμα στο οποίο εστιάζεις όσον αφορά στους παίκτες που προπονείς;

Το πρώτο πράγμα που εστιάζω στους παίκτες που προπονώ είναι η δημιουργία θετικού κλίματος μεταξύ των παικτών αλλά και των προπονητών  δίνοντας το 100% των δυνατοτήτων στην προπόνηση βάζοντας την ομάδα πάνω απ’ όλα εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου.